Människan

 

Du är en god människa  |  Du är mycket intelligent  |  Vuxna och unga människor  |  Förtryck och rasism  |  Droger | Att tänka nytt | Känslor och medvetenhet

 

 Vår djupaste rädsla är inte att vi är otillräckliga.

Vår djupaste fruktan är att vi är omåttligt kraftfulla.

Det är vårt ljus inte vårt mörker som skrämmer oss.

ur Nelson Mandelas installationstal 1994

Du är en god människa

Det är vår övertygelse att Du och alla andra människor är goda. Detta innebär inte att vi alltid vi gör goda handlingar. Många gånger känns det kanske som att andra eller du är en ond människa, det kan till och med kännas som om hela världen är en ond plats att leva på. Men för att människor gör varandra illa betyder det inte att vi människor är onda. Det finns förklaringar till varför vi behandlar varandra illa.

Det är inte alltid den personen som vi tycker gör fel, som är skyldig till att han/hon handlar så. Ofta gör vi saker på grund av okunskap eller så har vi fått fel information. Vi reagerar på våra känslor och utgår ifrån våra tidigare erfarenheter, dessa erfarenheter kan ibland vara lite förvirrande. När vi fått rätt information och kontroll på våra känslor, kan vi genast göra rätt. Som unga människor får vi lära oss av vuxna människor hur livet skall te sig, hur vi skall tänka och tycka. Många gånger blir vi ljugna för och vad som är den egentliga sanningen för oss kommer på villovägar. Som unga pojkar och flickor får vi lära oss att vara tuffa, inte visa våra känslor och bete oss som "vuxna" även fast vi fortfarande är barn. Detta gör att vi från början av våra liv kapslar in massvis med känslor och lögner i kroppen. De flesta vuxna har blivit behandlade på ett liknande sätt och upprepar därför vad de har lärt sig till sina barn, i tron om att detta är det rätta sättet att behandla en annan människa. För att vi beter oss på detta sätt så får vi inget utlopp för våra känslor och dessa följer oss resten av livet, om vi inte bestämmer oss för att göra någonting åt det.

Vi bär alltså alla på ett enormt bagage med lögner, svek och förtryck. Detta sammanlagt med de intryck som vi får idag formar de sätt som vi reagerar på de olika situationerna som vi ställs inför. När gamla känslor och upplevelser blandas med nya känslor och upplevelser blir vi lätt förvirrade och irationella. I sådana situationer är det lätt att göra någon annan eller sig själv illa.

Trots detta kan Du kan lugnt utgå ifrån att Du gör så gott Du kan i varje situation hela tiden, även om detta innebär att du gör någon annan eller dig själv illa, eller att du efteråt känner att du kunde gjort bättre. När vi vet bättre och har bättre kontroll på vårt medvetande och känslor kan vi också göra bättre. Det förflutna kan inte påverkas, det är bara här och nu som du kan som du kan göra något åt din situation.

  

Du är mycket intelligent

Alla människor är intelligenta. Tyvärr blir vi intalade och lurade att tro något annat. På grund av att vi har så mycket med oss i bagaget av ouppklarade händelser, känslor och lögner så blockeras vår möjlighet att tänka klart och intelligent. När vi tagit hand om dessa upplevelser och gamla känslor kan vi på nytt tänka klart, vårt medvetande och våra känslor kan samarbeta. När detta sker är vi precis lika intelligenta som vilken annan människa som vi idag kallar för geni. Detta gäller även de personer som vi och samhället klassat som sinnessjuka, de har bara lite mer att arbeta med för att komma åt sin intelligens.

 

Vuxna och Unga Människor

Du som är ung och läser detta kan lugnt utgå ifrån att alla vuxna runt omkring dig är goda människor som vill dig väl. De har precis som du blivit utsatta för liknande lögner, svek och förtryck som du kan känna att du blir utsatt för. Detta gör dem inte mindre goda eller intelligenta, bara förvirrade och irrationella. Precis som du, påverkades de av sina föräldrar och samhället utanför, som har som policy att intala dig en massa lögner så att du kan bli en i ledet av indoktrinerade varelser, en bricka i systemet. Detta rättfärdigar på inget sätt att någon, gammal eller ung, behandlar dig illa. Detta är bara en av förklaringarna till varför.

När unga likasom vuxna människor lyckas ta kontroll om sitt medvetande och känsloliv kan Vi också bryta oss fri från lögner och förtryck. Du kan som ung människa hjälpa de vuxna genom att själv ta kommandot i ditt liv och inte acceptera deras förtryck.

  

Förtryck och Rasism

Förtryck kommer i många skepnader men har egentligen endast en uppgift och det är att få andra människor att göra och reagera på ett bestämt sätt. Ofta vet vi inte om att vi utsätter någon annan för förtryck. Vi har lärt oss att så skall det vara och reaktionerna som vi får från de människor som vi förtrycker stämmer överens med vad vi har lärt oss att förvänta. Förtrycket som vi eller andra utsätts för ter sig på precis på samma sätt för oss innan vi blir medvetna om att vi är förtryckta, vi uppfattar det oftast som en normal del av våra liv. Även om vi många gånger känner av förtrycket så har vi lärt oss att skylla det på något helt annat. Vi skyller t. ex förtryck mot kvinnor och män på att vi är olika och det är inget att göra åt, bara att acceptera. Vi skyller förtryck mot barn på att de måste lära sig någon gång så att de klarar sig när de blir vuxna. Rasism och främlingsfientlighet skyller vi ofta på okunskap, ondska eller dumhet.

Kvinnoförtryck

Flickor får från tidig ålder lära sig att stå tillbaka för pojkars kanske något vildare lekar. De får också lära sig att flickor inte leker på detta vis utan att de som flickor ska ta det lite mer försiktigt, inte synas eller störa så mycket. Detta är bara ett steg av många som leder till de förtryck som finns mot kvinnor idag. Flickor får tidigt lära sig att anpassa sig till pojkarnas värld för att de ska undvika bråk och störningar i vad vi vuxna tror är en normal värld. Som unga kvinnor cementeras många av de fördomar som finns om hur kvinnor skall vara genom påtryckningar utifrån. Kvinnor skall inte bara ha ett tillbakadraget sätt utan skall också se ut och låta på ett visst sätt. Kvinnor får lära sig att hålla tillbaks sin röst, vilket är ytterligare ett sätt att säga att de inte skall ta för mycket plats. Dessutom är det bra om kvinnor klär sig på ett kvinnligt sätt, vilket är mestadels förutbestämt från hur män vill att kvinnor skall se ut. Samtidigt finns det vissa arbeten och sysselsättningar som är mer passande för kvinnor. Löneskillnader och annan könsdiskriminering är bara toppen på ett högt isberg av system och beteendemönster som alla leder till större förtryck av kvinnor.

Mansförtryck

Förtryck är en systematiks illa behandling av en grupp människor och detta kan ske genom exempelvis, instutioner, kulturella attityder, ekonomi, politiska system och andra handlingar som görs av individer eller grupper av människor inom vårt samhälle. Förtryck kan aldrig ske utan samhällsstrukturens stöd. Under tidens gång byggs förtryck in i vår samhälles struktur och detta förtryck vidmakthåller och cementerar den samhällsstruktur som vi lever i. Vi lär oss att anamma detta förtryck redan som unga barn och tror så småningom att det är en del av hur det är att vara människa, vi kan ibland kalla det för egenskaper och naturligt beteende. Man kan säga att vi genom vår uppfostran betingas till att bli förtryckare, av både andra och av oss själva. De olika formerna av förtryck i samhället vidmakthålls ofta av en annan grupp i samhället. Exempelvis så är kvinnoförtrycket vidmakthållet till största delen av män.

Mansförtrycket är dock lite annorlunda än de andra formerna av förtryck. Mansförtrycket vidmakthålls genom att hela samhällsstrukturen bygger på att det ska finnas. Varför det är så, är inte så svårt att se eftersom den grupp individer som står för att det mesta direkta förtrycket vidmakthålls är män. Vi lärs upp till att bli förtryckare inte bara av andra grupper inom samhället utan även av andra män. Vi får som unga lära oss att vi är "bättre" än kvinnor, att vi exempelvis är smartare, starkare och mera pålitliga. Men samtidigt så får vi lära oss att vi inte är lika mänskliga som kvinnor. Att vi är agressivare än kvinnor, att vi är okänsligare än kvinnor, att vi inte är lika bra på att vara med barn, att vår sexualitet är tvångsmässig osv.

Som barn får vi pojkar exempelvis mindre fysiks närhet och vi får tidigt lära oss att vi inte ska visa våra emotioner för andra. Med åren kapslar vi in allt mera av våra känslor och blir allt mera formade till att vidmakthålla det förtryck som vår samhälles struktur bygger på. Män får tidigt lära sig att vi är utbytbara, att vi är "brickor" i ett större samanhang, tänk bara på frasen "kvinnor och barn i livbåtarna först", är män inte lika värdefulla som kvinnor och barn? Detta, att vi som män inte är lika mänskliga, leder till en mångfald olika saker, men det som kanske är det svåraste är att vi isolerar oss både fysikt och psykiskt från andra människor. Denna isolation har som följd att vi fastnar mer och mer i mönster av hur vi ska bete oss och får svårare och svårare att tänka klart kring vår nuvarande situation.

Rasism

Alla har vi någon gång upplevt isolering eller utfrysning. Tyvärr kan vi inte se att vi själva utsätter många andra för samma isolering. Sedan kolonialtiden har den vite mannen sökt att rättfärdiga sitt beteende mot människor av annan härkomst genom att först och främst peka på deras hudfärg, eftersom det är det som skiljer oss mest åt. Med detta har en massa andra lögner om hur olika vi är kommit fram. Vi har sökt men ljus och lykta efter olikheterna. Faktum är att det är ofantligt lite som skiljer oss åt om vi ser till vad som är genetiskt ärftligt. Men vi har lärt oss att sätta upp en massa försvarsmönster mot det som inte är likt oss. Andra kulturer, religioner och levnadssätt känns därför ovant och skrämmande. Istället för att ta reda på fakta och verkligen förstå en annan människa så gör vi som alla andra och isolationen människor emellan ökar och ökar.

Adoptivbarn skulle, om vår teori om vår enorma olikhet alltså vara helt olik svenska barn. Vi vet att så är inte fallet. De flesta adoptivbarn känner, tänker och uppför sig precis som svenska barn. Det ända som egentligen skiljer oss åt är vårt pigment och kroppskonstitution, som om inte alla svenskar ser helt olika varandra.

Så vad är då en rasist och vad är det som skiljer rasismen från andra sorts förtryck? Ingenting, Rasism har i grund och boten samma ingridienser som vilket annat förtryck som helst. Vi lär oss detta förtryck av andra människor precis som män lär oss förtryck mot kvinnor.

Förtrycksadoption

Tyvärr så räcker det inte med att vita förtrycker svarta eller att män förtrycker kvinnor. Förtrycket adopteras av den grupp som blir utsatt för förtrycket och till slut så utsätter man varandra inom gruppen för samma förtryck som de förtryck som kommer utifrån. T.ex. har förtrycket om att män vill att kvinnor skall se ut och vara på ett visst sätt adopterats av kvinnorna. Istället för att stödja varandra mot förtrycket, utsätter kvinnor varandra för samma förtryck genom att T.ex. tävla om vem som ser snyggast ut eller vem som har bäst status eller arbete. Kvinnor isolerar sig själva ifrån varandra genom att adoptera det förtryck som kommer utifrån.

 

Ett annat exempel är hur barn adopterar det vuxna förtrycket. Barn kan bli behandlade väldigt illa av andra barn om de till exempel visar känslor eller svaghet. De vuxna värderingarna har blivit barnens och förtrycket inom gruppen ökar i takt med förtrycket utifrån.

  

Droger

Att använda droger kan vara ett sätt att inte känna känslor som är sviterna av det förtryck som vi utsatts för. Genom att använda droger får vi en tillfällig illusion av välbefinnande men samtidigt tar de oss från våra egentliga känslor och medvetande. De stör vår intelligens och vårt handlande.

Med droger menar vi kaffe och andra koffeinhaltiga drycker, te, alkohol, narkotika, cigaretter, sockerrik och allt för fet mat. Många av drogerna är förutom att de är vanebildande även sociala. Vi lär oss att nyttja dem i sällskap, från början kanske för att passa in i mängden.

Vi flyr och skyr oss själva då vi känner känslor som är obekväma för oss och/eller samhället. Samtidigt förlorar vi då kontakten med den största kunskapsbank som finns på vår väg till större själv förståelse, nämligen oss själva. Vår övertygelse är att vi människor vill ge plats åt alla känslor som uppkommer i oss, att vi vill bejaka oss själva och få lov att vara som vi är. Det som hindrar oss från att vara oss själva är t.ex. rädslan för utanförskap och isolering. Vi är alltså rädda för att inte passa in i det som samhället klassar som normalt. Därför tillåter vi inte oss själva att visa känslor som inte är accepterade, t.ex. sorg, rädsla, genans, ilska, stolthet och förnöjsamhet. Vi tror att vi kommer att hamna utanför och inte längre medges kärlek och respekt.

Åter igen skapas vi av de förtryck, lögner och upplevelser som vi utsatts för tidigt i våra liv. Samhället ramar för vad som är rätt och fel, införlivas även i våra liv, till den dag vi säger NEJ och bestämmer själva hur vi skall tänka och må.

Det är inte farligt att må dåligt. Alla känslor är ok. För att lära måste vi känna. Vägen till självkännedom kan bara gå genom att vi ärligt möter oss själva, att vi tillåter oss vara, att vi accepterar och uppskattar dem vi faktiskt är.

Du kan alltid tänka nytt!

Oftast är vi inte medvetna om hur vi tänker och vi tänker automatiskt så som vi har lärt oss tänka. Vi har dock förmågan att tänka nytt. Vi behöver frigöra oss ifrån våra rigida tankemönster för att komma åt vår fulla potential att tänka nytt. Detta kan vi göra genom att göra oss av med våra gamla föreställningar om hur vi själva och andra människor ÄR.

Många gånger har vi föreställningar om hur saker och ting ska och bör vara. Genom att ta relationer som exempel kan vi se att vi människor medvetet eller omedvetet bär på en färdig bild av hur ett förhållande bör vara. Det kan vara en kärleksrelation, relation till föräldrar och vänner. Då problem uppstår handlar det ofta om att våra förväntningar på relationen inte överensstämmer med det som faktiskt är, det vill säga verkligheten. Vi känner oss förvirrade och upprörda då vår tanke om hur våra relationer bör se ut möter på motstånd. Som människor har vi möjlighet att släppa denna drömlika tankekonstruktion och istället vara i det som ÄR. Verkligheten är här och nu. Först då vi är närvarande och i nuet och inte lever i våra föreställningar kring hur allting bör vara, kan vi tänka klart och nytt.

Känslor och medvetenhet

Våra känslor tillsammans med vårt medvetande är kanske de två största delarna av vad vi kallar för intelligens. När vi är fullt medvetna om vår omvärld och har full kontroll och vetskap om våra känslor kan vi också tänka och handla intelligent. Alla människor har denna förmåga från födsel. Tyvärr blir vi, framför allt som unga människor, utsatta för lögner, förtryck och andra former av misshandel av våra känslor och medvetande. Vi lär oss då sätt att reagera och tänka på så att misshandeln, förtrycket och lögnerna skall göra så lite ont som möjligt, eller för att vi helt enkelt har lärt oss att så skall vi tänka och handla. Vi kan förvänta oss att andra människor reagerar och handlar på samma sätt.

Framför allt bygger vi en mur mellan vårt medvetande och våra känslor. Våra känslor är dessutom väl inkapslade, eftersom vi lärt oss att det är farligt och obehagligt för andra om vi visar för mycket av våra känslor. De murar som vi bygger upp kan rivas ner om vi börjar ta hand om de känslor, lögner och svek som vi har lagrat i kropp och själ. Många är sätten som experterna säger är bra med de flesta av de sätt som finns att tillgå innehåller även de lögner och förtryck.

Ett bra tips som kan ges är att människor behöver lyssna på varandra. När en människa som mår dåligt får ventilera sina känslor till en opartisk och inte dömande person så händer det ofta revolutionerande saker. Vad som händer är att de murar som vi byggt upp sakta men säker börjar rasa för att senare helt försvinna. När detta händer får vi åter igen kontroll över våra känslor och medvetande, och då kan vi handla efter våra egna villkor och vår egen sanning.

 

Till början av sidan